HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuğum oto koltuğunda ağlıyor, ne yapmalıyım?

13-10-2022 17:08
Çocuğum oto koltuğunda ağlıyor, ne yapmalıyım?

Çocuğum oto koltuğunda ağlıyor, ne yapmalıyım?

Pek çok annenin yakındığı konu, araç içinde çocuklarının oto koltuğuna oturmak istememesidir. Özellikle bebekler ten temasından uzak kalınca kendilerini doğal olarak tedirgin hissederler, üstelik en yakınlarıyla olan göz temasını da kaybedince bu tedirginlik yerini paniğe ve ağlama krizlerine bırakabilir. Bizim de zaman zaman annelerden duyduğumuz "Çocuğumu oto koltuğuna nasıl uzun süre ağlamadan oturtabilirim” sorusunu bloğumuza taşıyarak mercek altına alalım istedik. Amacımız ağlamayan çocuklarla güvenli seyahatler olduğu için hadi başlayalım.

Öncelikle araç içinde oto koltuğu kullanımı yasal bir zorunluluk olduğunu unutmayalım. Çocuğunuzu doğumdan itibaren en az 2 yıl boyunca arkaya dönük olarak bebek oto koltuğunda (0-18 kg) oturtmalısınız. Arkaya dönük oto koltukları her ne kadar çocuğunuzla göz temasını kurmanıza engel olsa da yapılan çarpışma testlerinde 5 kata kadar daha güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Bu riski göze almaya değmeyeceğini düşünüyoruz. Peki bebeğinizin ağlamaması için neler yapabilirsiniz? Öncelikle arka yönelimli oto koltuğunda seyahat eden bebeğinizin arkası size dönükken göz temasını kaybetmemek önemlidir. Işıklı aynalarla bebeğinizi takip edebilir, örneğin uyuyakaldığı zaman gözünüzü yoldan ayırmadan ayna yoluyla fark edebilirsiniz. Bebeklerin dikkatini çeken ışıklı, hareketli, yumuşak ve renkli oyuncaklar da oto koltuğunda sıkılmadan seyahat etmesine yardımcı olacaktır.

Bebeğin 9. ayından itibaren Yeni Yürüyen kategorisine giren (9-18 kg) ve öne dönük koltuğa geçiş yapabilirsiniz. Biraz daha büyüyen çocuğunuz hala size bağımlı olacağından dikiz aynasından göz teması kurmak, onunla konuşmak, sorular sormak işe yarayan yöntemler arasındadır. Bunun yanı sıra, dışarıyı izlemesini sağlamaya yönelik olarak yüksek olarak açısı ayarlanabilen oto koltuklarıyla çocukların dikkati arabadan içinden ziyade dışına çekebilirsiniz. Camdan dışarıyı izleyen çocukların dikkati araba içinden çıkacağı için seyahatler daha konforlu hale gelecektir. Trafikte duran arabaların renkleri, yolda gördüğünüz ağaçların şekilleri, evlerin boyları gibi karşılaştırmalı sorular bu yaş grubunun en ilgisini çeken konulardır.

Çocuğunuz 15-36 kg aralığına geldiğinde ise çocuk oto koltuğuna geçiş yapılabilir. Çocuğunuz büyüdüğü için oto koltuğundan vazgeçilmemelidir. Unutmayalım ki 12 yaşına kadar çocukların oto koltuğu kullanmaları güvenli seyahat etmeleri çok önemlidir. Ayrıca 12 yaşından küçük çocukların yasal olarak ön koltukta oturmaları yasaktır.

 

Taşıt Güvenliği

Çocuklar İçin Taşıt Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Doğru şekilde yerleştirilen çocuk koruma sistemi ölümcül yaralanmaları %75 azaltır. Bütün çocuklar için boy ve kilolarına uygun koltuk ya da yükseltici kullanılmalıdır.

  • Bebek 2 yaşından küçük ise yüzü arkaya bakacak şekilde araba koltuğunda oturmalıdır .
  • Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir.
  • Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır.
  • 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz.
  • Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
  • 12 yaşından itibaren çocuklar araç emniyet kemeri ile seyahat edebilirler.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.