HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Oto Koltuğu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

09-03-2022 08:59
Oto Koltuğu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinize Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocuk oto koltuğu seçimi, araç sahibi ebeveynlerin alışveriş listesinde artık ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye’de de artık pek çok gelişmiş ülke gibi, araç içinde çocuk güvenliğini, ön planda tutan yasaları uygulanmaktadır. Dolayısıyla araç içinde çocuk oto koltuğu kullanmak, çocuğunuz için güvenli seyahatin yanı sıra, artık yasal bir zorunluluktur. Bu kurala uyulmadığı takdirde çocuklar kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler. Çocuk oto koltuğu kullanılması halinde ise özellikle bu yaralanmanın şiddetini azaltmak ve hatta önlemek mümkündür. Sadece araç emniyet kemerini bağlamak çocuğunuz için herhangi bir koruma sağlamamaktadır.

Oto koltuğu uzun yıllar boyunca kullanılacak bir güvenlik ürünü olduğu için satın alınırken; kaliteli ve dayanıklı mekanizmaya sahip olması, uluslararası çarpışma testlerinden başarıyla geçerek gerekli sertifikaları almış olması, satış sonrası garanti sürecinde güvenilir hizmet sağlaması ve yan aksesuar konusunda geniş yelpazeye sahip olması gibi, kriterler çok önemlidir.

İşte bu noktada piyasada çok fazla seçeneğin olması, ebeveynleri kararsızlığa sürüklemektedir. Bu nedenle yazımızda, çocuk oto koltuğu seçiminde nelere dikkat etmek gerekir; en iyi çocuk araba koltuğunda hangi özellikler bulunmalı gibi önemli detayları sizler için hazırladık... 

 

Bebek Araba Koltuğu ve En İyi Çocuk Oto Koltuğu Alırken Dikkat Edilecek Özellikler

Boyuna ve Kilosuna Uygun Olmalı:

Alacağınız koltukta, dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, koltuğun, bebeğinizin boyuna ve kilosuna uygun olmasıdır. Uluslararası standartlarda farklı koltuk grupları mevcuttur. Bunların başında;  Gr 0 oto Koltuğu (0-12kg), Gr1 Oto Koltuğu (0–18 kg.) Gr2 (9-18kg), Gr2–3 Oto Koltuğu (15–36 kg.) ve Gr1–2–3 Oto Koltuğu (9–36 kg.)  

Çarpışma Testlerinden Geçmiş Olmalı:

Seçeceğiniz çocuk oto koltuğunun, Avrupa standartları ve çarpışma testlerinden geçmiş olması ve bu testlerin logolarının koltuğun herhangi bir yerinde bulunması gerekmektedir. (ECE R4404 ve UN R 129)

ECE-R4404

ECE R44-04, Avrupa Birliği temel güvenlik şartlarına uyumu gösteriyor. Bu standart, AB eski çocuk oto koltuk standardı olup, koltuk gruplarını yaş ve kilo kriterlerine göre sınıflandıran bir düzenlemedir.

UN R 129

ECER44-04 standardının yerine, uygulanmaya başlayan bir düzenleme olup, çocuk oto koltuk gruplanmasını, boy yüksekliği esas alarak yapmaktadır. Bunun yanında, bebek ve çocuk oto koltuklarının, gelişmiş baş ve boyun koruma kriterleri barındırması ve ekstra yan darbe korumaları içermesini mecburi hale getirmiştir. Bu standart, çocuğun minimum 15 aya kadar arka-yönelimli isofix bağlantısı olan bir oto koltukta seyahat etmesini ve çocuk oto koltuğunun kullanımını en kolay anlaşılır şekilde yönergeler içermesini zorunlu kılmaktadır.

Darbe Emici Yan Korumalarının Olması:

Darbe emici yan korumalar, olası kazalarda darbe şiddetini absorbe ederek çocuğunuzun baş ve boyun çevresine ekstra koruma sağlamaktadır.

Kademeli Yükseklik Ayarı:

Oto koltuğunda kademeli yükseklik ayarının olması, baş ve boyun koruma mekanizmasının, kaza esnasında kalkan görevi göstererek, çocuğun kafası ile birlikte öne ve arkaya doğru hareket etmesini sağlamaktadır.

Beş Nokta Emniyet Kemeri:

Tercih edeceğiniz oto koltuğunun olmazsa olmaz özelliklerinden biri de tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi dahili emniyet kemeridir. Beş Nokta Emniyet kemeri ile çocuğunuz daha güvenle seyahat eder.

Nano Teknoloji Kumaş:

Hava alan kumaşlar sayesinde bebeğinizin terlemesi engellenir. Kolay çıkarılıp takılan ve yıkanabilen kılıf özellikli, oto koltuklarında hijyenik açıdan önemlidir. Alev almayan özel kumaşlar ise kaza anında oluşabilecek yangınlara karşı ilk müdahalede koruma sağlar.

Tek hareketle ayar kontrolü:

Otu koltuğunda bulunması gereken özelliklerden biri de tek hareketle yatış pozisyonunun ve baş koruma ayarının yapılabilmesidir.

Bebek Araç Gereçleri Üretici, İthalatçı ve Perakendeciler Derneği (BAGİDER) üyesi ve BeSafe Türkiye Distribütörü Bebek Yaşam firmasının Genel Müdürü Dr. Kasım Yiğit, araçlarda oto koltuğunun hayati önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yapılan araştırmalarda çocuk oto koltuğu kullanımının, motorlu araç kazalarına bağlı ölümcül yaralanma riskini 0-12 ay arası çocuklarda %71, 1-4 yaş arasındaki çocuklarda ise %54 oranında azalttığı saptanmıştır. Araç kazalarında hayatını kaybeden her 100 kişiden 15’inin çocuk olduğunu unutulmamalıdır. Yaralanmalarda da bu oran aynıdır. Türkiye’de trafik kazalarında yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yüzde 30’unu maalesef 0-14 yaş arası çocuklar oluşturmaktadır. Bu nedenle lütfen her seyahatinizde mesafe kısa olsa bile oto koltuğu kullanın. Çocuğunuzu oto koltuğuna yerleştirdikten sonra hemen emniyet kemerini takın. Çocuğunuzu araçta tek başına bırakmayın. Arka yönelimli oto koltuklarında çocuğunuzla göz teması kurmak için ayna kullanın. Gece görüşü sağlamak için aynanızın LED desteği sağlaması da önemlidir. Güneşli havalarda ise tente ve güneşlik kullanın.”

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.