HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Uluslararası Testler Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

23-08-2022 14:33
Uluslararası Testler Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

ECE R44/04

UN R129 i-SIZE

ADAC

ULUSLARARASI TESTLER HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN HER ŞEY

 

2918 sayılı karayolları trafik yasası ile boyları 150 santimetreden kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların araç ile seyahati sırasında oto koltuğu kullanması yasal bir zorunluluktur. Bir oto koltuğu satın alınırken çocuğun boyu ve kilosu dikkate alınması çok önemlidir ancak daha da önemlisi bu koltukların bazı standart testlerden geçip geçmediğinin bilinmesidir. Oto koltuklarının tabi olduğu bir takım testler vardır. Bu yazımızda size bu testlerin en önemlilerinden bahsetmek istiyoruz.

UN R129 (i-Size) ve ECE R44/04 belgeleri; araç içi bebek ve çocuk güvenlik kriterlerini belirleyen güvenlik standartlarıdır. ECE R44/04 kademeli olarak yerini zaman içerisinde Avrupa Birliği yeni güvenlik standardı olan UN R129’a (i-Size) bırakacaktır. Bunların yanında bir de ADAC, StiftungenWarentest, Swedish Plus Test gibi bağımsız test kuruluşlarından alınan ek güvenlik onayları, ebeveynlerin daha güvenli oto koltuk seçiminde rehber olmaktadır.

60 yıldır oto koltuğu üreticisi olan ve İskandinav güvenliği deyince akla gelen isim olan BeSafe, tüm oto koltuklarını her iki AB standartlarını (UN R129 ve ECE R44/04) dikkate alarak tasarlayıp üretmektedir. BeSafe koltuklarını, kendi tesislerinde AB standartlarından daha ağır ve sıkı testlere tabi tuttuktan sonra piyasaya sunmaktadır.

ADAC ise uluslararası ve bağımsız bir test merkezi olup, kendi seçtiği oto koltuklarını teste tabi tutmaktadır. BeSafe’in iZi Go Modular X1, iZi Comfort X3, iZi Comfort X3 ISOfix ve iZi Flex Fix i-Size oto koltukları bu testlerden başarıyla geçip sertifikalandırılmıştır.


ECE R44/04

Bir Avrupa Birliği onay standartıdır. Çocuk oto koltukları, çarpışma testi mankenleri ne kadar iyi koruduğunu görmek için tasarlanmış ölçüm aletleri kullanılarak, yüksek basınçta 50 km/s’de ön çarpışmalarda ve 30 km/s’de arka çarpışmalarda test edilmektedir. ECE R44/04 kademeli olarak yerini, Avrupa Birliği yeni güvenlik standardı olan UN R129’a (i-Size) bırakacaktır.

 UN R129 i-Size

Birleşmiş Milletler yeni güvenlik yasası dahilinde belirlenen kriterler çocukların boy uzunluğuna göre düzenlenmiştir. Bu düzenleme doğru koltuk seçimini kolaylaştırırken aynı zamanda çocukların güvenli şekilde seyahat etmelerini sağlamaktadır. i-Size yeni güvenlik yasası aynı zamanda eskiye oranla çok daha katı kurallar belirleyerek güvenlik ilkesine duyulan önemi maksimum seviyeye taşımıştır.

i-Size UN R129 onaylı oto koltuklarının üzerinde "i-Size” onay etiketi yer almaktadır.

Avrupa Birliği Yeni Güvenlik Yasası i-Size Kriterleri;

. Çocuk 15 aylık olana kadar oto koltuklarının arka yönelimli olarak kullanılması zorunluluğu vardır. (BeSafe olarak 4 yaşa kadar arka yönelimli kullanım önermekteyiz.)

. Daha sıkı ve ağır çarpışma testlerine tabi tutulmaktadır. (BeSafe, sensörlü özel mankenler üzerinde çarpışma simülasyonlarını kullanarak koltuk modellerini test eder.)

·Boy uzunluğu esas alınarak, 88-105 cm arasında olan çocukları kapsayan, öne yönelimli kullanım için onaylanmıştır.

·Boyun ve baş darbelerine karşı sıkı koruma sağlamak zorunlu kılınmıştır. (BeSafe oto koltuklarında darbe absorbe eden SIP+ sistemi – Güçlendirilmiş yan darbe sistemi kullanılmaktadır.)

·i-Size kategorisi ISOfix bağlantı zorunluluğu ile çocuk koltuklarını araba koltuklarıyla daha uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. (BeSafe oto koltukları akıllı göstergeler ile kolay kurulumu sayesinde bağlantı hatası riskini sıfıra indirmektedir.)

ADAC

Almanya’da çocuk araç koltukları testlerini organize eden bir kuruluştur. Adac bünyesinde yürütülen testler, ECE R44/04 standartları ile karşılaştırıldığında %50 daha katı veya daha sıkı gereksinimleri şart koşmaktadır.

Bu testlerde skor; %50’si çarpışma sonuçlarına ve %50 ise kullanıcı sadakati, rahatlık ve kullanım yönergeleri ile montaj yöntemleri gibi kriterlere göre belirlenmektedir.

Testlerde araçlara önden ve yandan çarpışma sahneleri uygulanmaktadır.

STIFTUNG WARENTEST


StiftungWarentest ise Almanya’daki tüketici konseyidir. Uluslararası Tüketici Araştırma ve Test organizasyonu, ICRT adına testler uygular ve yürütür. ADAC ile işbirliği yaparak kendi testlerini yürütmektedir.

Bu testler, çocuk araç koltukları için 64 km/saat hızda önden çarpmaları kullanarak yapılmaktadır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.